Press
izbranih nekaj zanimivejših intervjujev, in člankov...
     

Slovenska vojska (2006):Plezanje mi napolni dušo (intervju)

Večer (november 2006):Plezanje je življenje in življenje je plezanje

Planinski vestnik (februar 2006):Martinina Vizija: Prva slovenska ženska 8c

Radio Slovenija (posneto maja 2003):Pogovor z Martino Čufar

Mobitel Planet (maj 2004):Martina Čufar: "Nič ni nemogoče!"

Grif (april 2002):intervju

Sokol(marec 2002):intervju

Slovenia weekly (januar 2002):intervju

Šport mladih (januar 2002):intervju

Grif (december 2001): 'Priprave svetovne prvakinje na zadnjo tekmo svetovnega pokala v Kranju'

Planinski vestnik (december 2001):intervju

Sobotna priloga(oktober 2001): 'portret: Martina Čufar'

Adrenalin, (oktober 2001):intervju

 

 

Šport mladih, januar 2002

 

Nebesno znamenje (rojstno leto)?

Kozoroginja (kaj pa drugega, če plezam?!). Po kitajskem horoskopu pa zmaj (14 januar 1977).

Koliko si težka, visoka, močna in spretna?

Kot žakelj cementa (50 kg) visok 167 cm. Močna ne kot Martin Krpan, da bi prestavila kobilo, a bistvo je, da obvladam svojo težo. Pri plezanju pa moč sploh ni vse; bolj pomembno je znati postavljati noge tako, da roke čim manj trpijo, in to mi gre zelo dobro od nog. Pa še gibljiva sem zelo in "špaga" me je že večkrat rešila iz težkih situacij.

Vraževernost (saj veš, zmeraj iste plezalke itd). Opažaš kakšna znamenja vraževernosti pri drugih tekmovalcih?

Vraževerna nisem; zanašam se samo na svoje sposobnosti. Zato želim narediti vse, da bo na tekmi vse kar se da najbolje, saj vem da sem le jaz odgovorna za svoje plezanje; pa če je uspešno ali ne in nikoli ne iščem izgovorov v zunanjih okoliščinah. Zame je zelo pomembna psihična priprava na tekmo, kjer že mnogo prej v glavi premeljem vse mogoče situacije, v katerih se bom znašla. Imam tudi svoj predtekmovalni ritual (ogrevanje, sproščanje, vizualizacija smeri po ogledu, poslušanje CD ja..), ki pa ga je treba večkrat prilagoditi nepredvidljivim okoliščinam. Glede plezalne opreme pa sem najbolj navezana na plezalne čevlje, ki so najpomembnejši del opreme, tako da ponavadi celo sezono tekmujem le v enem paru plezalnikov, če le ni guma prej izrabljena.
Tudi pri drugih tekmovalcih opažam da ima vsak svoj način priprave na tekmo, a temu ne bi rekla vraževernost.
Če smo že pri srečnih in nesrečnih številkah, naj povem, da sem prvo zmago za svetovni pokal dosegla ravno na petek 13. Julija.

Geslo Športa mladih in kluba Zova (to je vila, zavetnica vraževernih športnikov) je: "Sem vitez domišljije, živim športno in imam prave prijatelje." Kaj meniš, je to prava popotnica mladim športnikom? Bi ti še kaj dodala? Te lahko vpišemo v klub Zova in ti pošljemo izkaznico s tem geslom, čeprav ne prinaša nobenih ugodnosti, samo opozarja na značaj športa?

Ne vem, če bom zadela bistvo, a bom še nekaj dodala:
Mislim, da je v športu najbolj pomembno to, da imaš pravilen odnos do konkurentov. Da jih sprejmeš kot izziv in ne kot oviro in da znaš iz srca čestitati tistemu, ki te premaga. Pri plezanju si vse najboljše med seboj pomagamo; če vem rešitev problema, jo povem ostalim, saj želim da imamo vse enake možnosti za uspeh. Zame je bistvo uspeha notranje zadovoljstvo, ki je mogoče le, če imaš do sebe čisto vest, zato mi nešportna dejanja za dosego dobrih rezultatov sploh ne pridejo na misel; saj verjamem, da to kar daš, prej ali slej dobiš povrnjeno.

Ko si se odločala za študij, si kolebala med matematiko (?) in FŠ. Se ti zdi, da je bila FŠ prava izbira.
Kljub velikim zahtevam vadbe, tekmovanj, potovanj, si tik pred koncem študija. Kako ti to uspeva?

Ja, res mi je bila matematika zelo všeč, a ljubezen do plezanja in športa nasploh je prevladala. Ni mi žal da sem se tako odločila, saj sem se na FŠ naučila veliko koristnih stvari tako za plezanje kot za življenje nasploh. Sicer bi morala fakulteto končati že pred dvemi leti in vem da bi jo, če bi se tako odločila, a sem raje študentska leta malo raztegnila in se še bolj profesionalno posvetila treningu, kar se mi je tudi obrestovalo, saj sem postala svetovna prvakinja. Sem človek, ki želi stvar, ki jo dela, narediti popolno, zato v času tekmovanj izpite dam na stranski tir in se jim posvetim pozimi. Zdaj sta mi ostala še dva izpita ter diplomska naloga. Decembra se usedem za knjige.

Se ti ne zdi, da preveč študentov Fakultete za šport kadi? Kaj meniš o kajenju nasploh?

Ne samo študentov FŠ, mislim da kadi nasploh preveč ljudi. Jaz kajenje prav sovražim in se zakajenih prostorov izogibam v velikem krogu. Ne vem, kaj ljudi vodi v samouničevanje s kajenjem. Vem, da se dekleta za kajenje odločijo zaradi hujšanja,a zdravje se mi zdi predragoceno, da bi ga tako ogrožala. Če bi bilo po moje, bi kajanje povsod prepovedala.Utopija, a ne?

Se boš po študiju povsem posvetila športu ali morda biznisu (kakšna športna trgovina, zastopstvo za kakšno športno blagovno znamko) ali se boš morda vpisala na magistrski študij?

Ne razmišljam toliko v prihodnost, saj vem, kako hitro se lahko vse spremeni. Zaenkrat razmišljam le o plezanju in sem mu predana z vsem srcem. To mi omogoča tudi služba v Športni šoli pri Slovenski Vojski. Kakšnih višjih študijskih ambicij zaenkrat nimam, biznis mi pa tudi ni blizu.

Zdaj, ko imaš za seboj Fakulteto za šport, lahko podaš definicijo (ali opis) športnega plezanja. Kako bi strokovno opisala športno plezanje. Kakšne so njene bistvene značilnosti?

Bom kar s preprostimi besedami povedala: to je šport, ki ti napolni dušo. Je idealen za uresničevanje starega gesla: Mens sana in corpore sana - Zdrav duh v zdravem telesu. Delajo mišice celega telesa, še najbolj pomembna pa je glava; da znaš sproščeno in učinkovito reševati probleme, ki ti jih zastavlja plezalna smer. In občutek, ko premagaš samega sebe, ko preplezaš smer, ki se ti je v določenem trenutku zdela nemogoča, to je tisto, ki ti da največ za življenje. Zato dober šport za razvijanje samozavesti, pozitivne samopodobe, strpnosti…
Je šport, ki nima starostne omejitve, saj so smeri v plezališčih vseh težavnostnih stopenj in vsak lahko najde sebi ravno pravšnji izziv.

Pred štirimi leti si dejala, da se boš učila francoščine. Si ta cilj izpolnila?

Že od prvega obiska Francije (tam preživim večino poletja), sem zaljubljena v vse v zvezi z njo. In ker najprej nisem čisto nič razumela, sem se začela jezika učiti po kasetah, potem sem se vpisala na CTJ in končala že peto stopnjo, zdaj pa se pripravljam na mednarodni izpit. Francoščina mi je za sprostitev. Prebrala sem že vse štiri Harry Potterje v francoščini.

Ste športni plezalci res velika družina in veliki prijatelji. Ali drži to morda samo za slovensko sceno?

Ja, to drži za vse plezalce. Ravno sedaj sem načrtovala skupno plezalsko potovanje v Španijo z Nemko Katrin Sedlmayer (sicer tudi huda konkurentka na tekmah). Sečali sva se v Italiji, tam plezali dva dni,a potem je ona zbolela in šla nazaj domov, jaz pa kljub temu nisem ostala brez soplezalcev, saj je v plezališčih vedno veliko ljudi, ki so pripravljeni pomagati in tako sem spozanla tri Švicarje, z njimi plezala še tri dni, en dan si je čas za varovanje vzel starejši gospod, ki je že nehal plezati. Skratka povod po svetu med plezalci najdem prijatelje in se med njimi počutim domače.

Te je kdaj zamikalo, da pri v družbi s kakšnim alpinistom preplezala znameniti Čopov steber - že zato ker je bil Joža Čop pravi Jeseničan, tako kot ti?

Naj malo popravim:
Sem Mojstrančanka.
Čopov steber sem že splezala, in sicer kot druga v navezi s Tomom Česnom. Alpinizem me ne zanima, zdi se mi prenevarno, za Čopov steber sem se odločila zato, ker ga imam tako rekoč pred nosom, in ker me je zanimalo kaj to je, saj so vsi govorili o njem. Po tem sem preplezala še eno znamenito smer "Raz mojstranških veveric", a to ne pomeni da bom presedlala v alpinizem. Le včasih si zaželim kakšne spremembe

.
Naštej sedem športnih zvrsti (vmes so lahko tudi dejavnosti, ki niso športne), ki se ti zdijo najbolj zanimive?

1. Športno plezanje
2. Surfanje
3. Tek na smučeh
4. Potapljanje
5. Padalstvo
6. Kajakaštvo
7. Bungi jumping

Katera knjiga se ti zdi najbolj zanimiva?

Harry Potter je tudi mene čisto zasvojil. Zelo všeč mi je bil Alkimist ter Življenje je tvoje (Louise Hay) 

 

   
         
  FiveTen E9 Petzl
 
  Lapis